2.Gün

Roma’daki 2.günün büyük kısmını, Roma’yı “Roma” yapan en büyük eserleri, kalıntıları gezeceğimiz arkeoloji günü olarak nitelendirebiliriz. Şehrin merkezindeki Kolezyum (Colosseo), Palatino ve Roman Forum’undan(Foro Romano) bahsediyorum. Güne güzel bir kahvaltıyla bağlamak iyi bir fikir olabilir lakin bahsettiğim eserler/kalıntılar birbirine çok yakın bir bölgede bulunuyor ve bu çevrede birşeyler yiyecek bir kafe bulmanız bile çok zor olabilir.

Yanınıza Roma Pass’inizi aldıktan sonra en yakın Mavi Metro hattından Kolezyum’un hemen önünde inmeniz mümkün. Eğer Termini bölgesindeyseniz, bu bölgeden şehirdeki iki metro hattına da biniş yapabilirsiniz. Eğer başka noktadaysanız, Termini iki hattın buluşuğu tek nokta olduğundan burdan geçiş yapabilirsiniz. Zaten Termini’de değilseniz büyük ihtimalle çok yakındasınızdır Kolezyum’a. Yürüyüşe de geçebilirisiniz.

Kolezyum’da Roma Pass sahiplerinin bilet sırasını beklemelerine gerek yok. Uzun bilet sırası yanından sıranın başına kadar yürüyün. Biletle insanların geçiş yaptığı noktanın hemen yanında, 2 adet Roma Pass geçiş noktası göreceksiniz.(Bizdeki OGS gibi:) Buradan Roma Pass’inizi turnikeye okutarak rahat bir şekilde geçiş yapabilirsiniz. İlk hakkınızı kullandınız. Bir müzeye daha bedava giriş hakkınız var. Ancak burdan sonra gezeceğiniz Palatino ile Kolezyum biletleri bir sayılıyor. Ondan Kolezyum+Palatino+1 Müze hakkınız var gibi düşünebilirsiniz.

Kolezyum oldukça büyüleci bir yer. Dışarıdan gördüğünüz heybeti içeride daha da etkileyici hale geliyor. Arenanın altındaki aslanlar ve gladyatörlerin Colosseohazırlandığı bölmeler, yüksek tribün kısımları ve 50bin kişilik kapasitesi ile M.S 80 yılında böyle bir yapının tamamlanması insanı gerçekten etkiliyor. “Guided tour” yapan rehberleri etrafta görürsünüz. Girmeden biriyle anlaşırsanız adam başı 5€ gibi makul bir rakama size her noktayı anlatır. Benim bu blogdaki amacım sizlere gezme rotaları belirtmek, gezilen noktalar hakkında çok detaylı bilgiyi internetteki birçok kaynaktan da bulabilirsiniz.

Kolezyumun iç, dış, üst ve alt katlarını da gezdikten sonra iç kısımlarda bulunabilecek sergileri de kaçırmayın. Türkiye’ye gelse ses getirebilecek Bernini, Canova gibi sanatçıların heykel sergileri oracıkta geçici olarak sergileniyor olabilir.

Kolezyum’a giriş, geziş ve çıkış için size 2 saat veriyorum :) Tadını çıkarın.

Kolezyum içinden ve çıktığınızda, Kolezyum’un hemen önünde, girerken de Arch of Constantinegörmüş olduğunuz Konstantin Tak’ı (Arch of Constantine) önünde bir fotoğraf çektirmeyi unutmayın. M.S 4.yy’da yapılmış ve en son 1990’larda restore edilmiş, çok temiz ve heybetli şekilde duran bir eser.

Konstantin Tak’ına metrodan çıktığınız noktadan bakarken sağ tarafınızda kalan antik yola giriyorsunuz. İşte Roman Forum’u ve Palatino’ya giden yol burası. Palatino Roma’lı yönetici ve kralların yaşadığı bölgeye verilen ad. Burada, devlet binaları, hamamlar ve diğer kalıntıları görmek mümkün. Nispeten diğer noktalara göre tepeden seyreden bir konumu var. Çok huzurlu ve güzel bir yer. Yolun sonunda solunuzda kalacak olan Palatino’ya Palatinogirmek için Roma Pass’inizi bilet gişesine gösterip bedava bir bilet daha alıyorsunuz. Bu bilet ile giriyorsunuz.(Kolezyum gibi Roma Pass için özel bir geçiş gişesi yok) Bu kalıntılar ile ilgili detaylı bilgi için yine oradaki rehberli turlardan ya da sesli rehber cihazlarından faydalanabilirisiniz.
Palatinoyu gezmeniz en az 1 saatinizi alır. Büyük bir alan.

Burdan çıkışta Roma Forumu’na gelmiş olacaksınız. Roman Forum’u eski Roma halkının yaşadığı bölge imiş. Burda da yine heybetli bina, sütun ve halkın işlerini gördüğü bilimum kalıntıları görebilirsiniz. Buranın girişi bedava! Foro RomanoGirişteki çeşmeden su şişelerinizi doldurmayı unutmayın :) Burayı da gezmek için 1 saat yeterli.

Yorucu bir merdiven ile Forum’dan çıkabilirsiniz. Tam 4 saattir süren bir gezi sonunda güzel bir yemek hakkınız. Çıktığınız konumdan Piazza Venezia’ya doğru yürüyün ya da bir otobüse binin. Otobüs ve metroya biniş ile ilgili pratik bilgiler bölümüne bakabilirsiniz. Bu yürüyüş sırasında ve Piazza Venezia çevresinde güzel restoran ve kafelere rastlayacaksınız. Burada uzun bir mola fena olmaz. Güzel bir pizza, yanında hafif kolay içimli bir sofra/ev şarabı (vino de casa) ve zevkinize göre öncesinde alacağınız salata ev başlangıçlarla bir süre burda mola verin. Üstüne sert bir espresso (sadece cafe demeniz yeterli) ya da isteğinize göre bol sütlü bir capuccino çok iyi gelecektir. Bu yemeğe en az 1 saat ayırın.

Piazza Venezzia’da gördüğünüz anıt, Italya’nın ilk kralı Vittorio Emanuele II ‘e ait. Burda aynı zamanda 1.Dünya Savaşında ölen meçhul 11 askerin mezarı da varmış. Ondan buraya “Unknown Soldier”(Bilinmeyen Asker) da deniyor.

Şimdi Roma’nın “arkeolojik” kısmından “romantik” kısmına geçiyoruz. Etrafta göreceğiniz turist tabelalarının “Fontana de Trevi” (Aşk Çeşmesi) diye gösterdiği yönler yerine, haritanızdan faydalanmanız daha yararlı olabilir. Daha kestirmeden ulaşabilirsiniz ve bu kestirmeler sırasında geçeceğiniz Fontana de Trevidaracık sokaklar ilginizi çekebilir. Tam fotoğraf çekmelik! Aynı zamanda bir otobüs ile de gidebilirsiniz. Del Curso Caddesinden birçok otobüs geçmekte. Aşk Çeşmesi’ne geldiğinizde karşılaştığınız şeyi, dünyanın başka bir yerinde görmenizin çok zor olduğunu fark edeceksiniz. Bu yapıt gerçekten büyüleyici. En son 1998 yılında restore edilen çeşmeye para atmak bir gelenek. Günde yaklaşık 3000€ luk bozuk paranın atıldığı Aşk Çeşmesi’ne, arkanızı dönerek dileğinizi dileyip arkanıza bakmadan paranızı atmanız gerekiyor:) Belediye her akşam bu paraları topluyor ve fakirlere yardım için kullanılıyormuş.

Aşk çeşmesinden sonraki günün son durağı, İspanyol Merdivenleri Spagna: İspanyol Merdivenleri(Spagna). Bir metro durağı mevcut ama bence yine yürümeyi tercih edin. Yolda bir kafede kısa bir mola verebilirsiniz. Piazza Spagna’yı fıskıyesi ile beraber göreceksiniz. 138 basamaktan oluşan ve 1723 yılında yapılan bu merdivenler, Avrupa’da yapılmış en uzun merdivenler imiş. Ortamın hareketi ve canlılığının tadını çıkarmak ve birkaç fotoğraf çekmek için basamaklarda kendinize bir yer bulun. Dikkat; burası Roma’nın en fazla hırsızlık olayları olan yerlerinden birisi, cüzdanlarınıza dikkat edin. Buraya aşk çeşmesinden gelmeniz ve burada bir süre zaman geçirmeniz yaklaşık 1 saatinizi alacaktır.

Merdivenleri inerken tam karşıda gördüğünüz sokak(belki de bu sokaktan geldiniz), Roma’da görebileceğiniz bütün ünlü markaları içinde barındırıyor. Gucci ile başlayan Prada ile devam eden sokakta alışveriş yaparken dikkatli olun. Lakin bir ceket için 1500€ üstünde etiketler görmedik değil. Tabi yine zevkinize kalmış :)

Haritanıza bir göz atarsanız epey bir yeri gezdiğinizi göreceksiniz. Bence Hard Rock Cafebugünlük yeter. Güzel bir yemek ve üstüne uyku :) Akşam için eğer rock müzik seviyorsanız ve italyan mutfağı yemek niyetinde değilseniz, Roma’da bir Hard Rock Cafe olduğunu hatırlatayim. (Via Vittorio Veneto No:62 , İspanyol Merdivenlerinden sonra haliniz hala varsa yürüme mesafesinde(1 metro durağı), ama bence Spagna durağından binip Barberini durağında inerek yürümekten kurtulmak iyi fikir olabilir.)

13 yorum:

Adsız dedi ki...

(Kolezyum gibi Roma Pass için özel bir geçiş gişesi yok)denmiş . ama roma pass için kapı var boşuna beklemeyin..

Adsız dedi ki...

Merhaba, Kolezyum'da var ozel turnike ancak Palatino'da geçiş yapmak istediğimde, yazıda belirttiğim gibi, önce bilet gişesine uğramam ve burdan ücretsiz bir geçiş bileti almam söylendi. Palatino'da, Kolezyum gibi Roma Pass için özel giriş kapısı maalesef yok ama eğer Roma Pass'in ilk iki giriş hakkında iseniz, yine ücretsiz girebilirseniz.

Adsız dedi ki...

Bir ufak husus daha: Eğer muhtelif mekanlarda temin edilebilen sesli rehberlerden ve/veya Villa Borghese'deki bisikletlerden kiralamak istiyorsanız yanınızda üzerinde fotoğraf olan herhangi değersiz bir kimlik kartı (eski bir öğrenci kimliği, vb.) bulundurmanız faydalı olacaktır...

Unknown dedi ki...

Gidiş Tarihi:06-11.12.2008

Kolezyum Giriş Fiyatı: 12.-EU
Roma Pass Fiyatı: 20.-EU

Biz Roma Pass aldık.
Galeri Borges Girişi; 8,5.-EU idi.
Dolayısla Roma Pass daha mantıklı.
Artı 3 gün boyunca bedava ulaşım.
Kolezyum'a illaki gidiyorsunuz.
Borges galerisine de Bernini'nin heykellerini görmek için muhakkak gitmelisiniz.Şiddetle tavsiye ediyorum.Eğer yazın Roma'ya gidiyorsanız rezervasyon muhakkak yaptırın.Ben kaldığım otelde resepsiyondaki arkadaslara söyledim sağolsunlar yaptılar ve yazıp bana giriş parolasını verdiler.Zaten aralıkta gittiğim için pek sorun olmadı.Ama yazın şart.Galeri akşam 19.00'a kadar açık.

mehmet

Ongun dedi ki...

Mehmet Bey,
Bu yorumu Roma Pass yazısının altına da yazmak gerek aslında.Çok aydınlatıcı. Çok teşekkürler,

Okan dedi ki...

Selam
Ben ailece Haziran Temmuz 2009 gibi gitmeyi planlıyorum.
Bir araba kiralayıp venedik iniş (Venedik Verona Floransa Siena Pisa Roma Vatican ve pompei gezip Roma'dan geri dönmeyi planlıyorum.7 gün yeterlimidir yazıları okudum çok faydalı bilgiler edindim .
Hepinize çok teşekkürler

Een önemli şey nerede kalınabilir. (fiyat uygunluğu metro ve gezilecek/görülecek yerlere yakınlığı ve tabiki temizlik güvenlik de var)
Lütfen bilgi alabilirmiyim tavsiyeler neler olabilir.
Teşekkürler.

Okan UZUN
okauzun@hotmail.com

Okan dedi ki...

Selam
Ben ailece Haziran Temmuz 2009 gibi gitmeyi planlıyorum.
Bir araba kiralayıp venedik iniş (Venedik Verona Floransa Siena Pisa Roma Vatican ve pompei gezip Roma'dan geri dönmeyi planlıyorum.7 gün yeterlimidir yazıları okudum çok faydalı bilgiler edindim .
Hepinize çok teşekkürler

Een önemli şey nerede kalınabilir. (fiyat uygunluğu metro ve gezilecek/görülecek yerlere yakınlığı ve tabiki temizlik güvenlik de var)
Lütfen bilgi alabilirmiyim tavsiyeler neler olabilir.
Teşekkürler.

Okan UZUN
okauzun@hotmail.com

ym dedi ki...
Bu yorum yazar tarafından silindi.
ym dedi ki...

Merhaba, Aşk Çeşmesi ile ilgili küçük bir araştırma yaptım, şu linkten ulaşabilirsiniz...

Adsız dedi ki...

İspanyol merdivenlerinde ne var ben anlamadım.İnsanların merdivende oturmaları ve yüzlerindeki hayal kırıklığı ifadeleri çok komik geldi bana.Gittim,gördüm ve hemen uzaklaştım oradan :)) (Güven)

Unknown dedi ki...

Forum'dan Pizza Venezi'ya çıkış olduğunu okumasaydım boşuna dolanırdım. gerçekten harika oldu. Hem de çıktığımız yerde müzalerde vardı. İstenirse gezilebilir. İspanyol merdivenlerinin bence de gereksiz bir ünü var. Bir kere görüp gitmek yeterli. Kolezyum'da da Palatino'da da ayrı Roma Pass girişi vardı ve birdaha bilet almadık. Roma Pass'la ilk hakkımızı kullandık.

penqu dedi ki...

Merhaba,
Herkesin söylediği gibi rehber çok işlevsel olmuş gerçekten de, teşekkür ederim :) Biz de 24 Mayıs-27 Mayıs tarihleri arasında Roma'da olacağız. Ben Roma Pass kullanımını hangi müzeler için önerirsiniz diye sormak istedim. 1.si Kolezyum için diğerini nerede kullanmalıyız sizce?
Bir de Vatikan'da her şapel, müze için ayrıca giriş ücreti mi ödüyoruz, yoksa bir kere mi ödeme yapıyoruz? Her ayın son pazar günü Vatikan Müzesine ücretsiz giriliyor diye bir şey okudum sitelerinde ama bunun nereleri için geçerli olduğunu pek anlayamadım. Mesela bu durum Sistine Şapeli için de geçerli midir? Çok soru sordum kusurabakmayın :) teşekkür ederim şimdiden.

Unknown dedi ki...
Bu yorum yazar tarafından silindi.