3.Gün

2.günkü “Arkelojik” geziden sonra bugünün ilk yarısında bu sefer “Dini” Roma’yı görme zamanı. Tabi ki “Dini” Roma deyince tüm hristiyanlığın merkezindeki nokta Vatikan akla geliyor ilk. Vatikan kendi başına özerk bir ülke. Dünyanın en küçük ülkesi.Yaklaşık 1000 kişi nüfusu var ve büyük ihtimalle Kadıköy’den küçük :) Bu "ülkeyi" gezmesi yaklaşık 3-4 saatinizi alacaktır.

Güzel bir kahvaltıdan sonra, Kırmızı Metro Hattını kullanarak Ottaviano-S.Pietro durağına kadar gidin. Burda indikten sonra zaten herkesin gittiği yönde yani Via Ottaviano’dan Via Porta Angelica’ya doğru yürümeye başlayın. Yol üstünde sağ tarafta göreceğiniz Vatikan Müzesine daha sonra girmenizi öneriyorum. Şimdi Vatikan’daki St.Pietro’s Basilica’ya gidiyoruz. Basilica, kişiler için özel yapılmış ya da onların adı verilmiş dini mekanlara(kilise,manastır,..) verilen ad.
Meydana geldiğinizde, karşınızda koca kubbe ("cupola", papa seçildiğinde üstünden beyaz duman tüttürdükleri) sizi bakıyor ve çevrenizde azizlerin heykelleri sizi çepe çevre sarıyor olacak. Etrafta bol bol fotoğraf çekenleri görüp siz de çekeceksiniz zaten. Kubbeye doğru ilerleyin. Giriş sırası biraz çok olabilir ama neyseki bir çok giriş hattı var ve yaklaşık 15-20 dakikada sıra geliyor. Dikkat; Vatikan’a kısa şort ve mini etekle girmek yasak. Kız ve erkekler için geçerli bir kural.

İçeri girdikten sonra gezebileceğiniz ismen 3 yer var.
1. St.Pietro's Manastırı içi..Hristiyan tarihinin en şaşalı Manastırlarından muazzam bir eser. Oldukça etkileyici. Burdan Basilica'ya geçişi bulun ve orayı da ziyaret edin. Eski Papa'ların kıyafetleri, taçları, haçları , vs..burda sergileniyor. Giriş 6€..Roma Pass geçiyor mu diye sorarsanız burası başka bir devlet şeklinde ters cevabınızı alırsınız.Ondan parayı vermeye razı olmalısınız :)
Burdan çıkınca "Tombs of the Saints" kısmına girip St.Pietro'dan beri gelmiş geçmiş tüm papaların mezarlarının bulunduğu kısmı gezebilirsiniz. Kalabalığın olduğu mezar tahmin edebileceğiniz gibi birkaç sene önce ölen Papa 2. Jean Paul.
Burayı da gezdikten sonra esas heycan verici yere gidebilirsiniz; dizaynı Michelangelo tarafından yapılmış Cupola(Kubbe). Buraya çıkmak için 2 yol var. 1. Asansor+350Basamak (8€) 2. Tüm yolu yürüyerek çıkmak(5€) . Asansörle çıkılan bölüm çok da yorucu değil. Ondan bence asansörsüz çıkın.Cupola Çıkış Daha eğlenceli. Asansörün çıkabileceği maksimum noktadan sonra herkesin yürümesi gereken bölüm başlıyor. Oradaki avluda bir miktar soluklanır, çeşmeden su içersiniz çünkü oradan sonraki 350 basamak oldukça yorucu. Basık ortamlara karşı fobisi olanlar, kalp riski, hamilelik durumu olanlara bu kısmı kesinlikle tavsiye etmiyorum. Ama geri kalanlara ise kesinlikle tavsiye ediyorum. Bir insanın geçebileceği darlıkta, mistik merdivenlerden geçecek ve kubbenin eğimli kısmına denk geldiğiniz sıralarda duvarın yan şekilde olması ile oldukça değişik bir deneyim yaşayacaksınız. Ben farklı zamanlarda iki kez çıktım ve oldukça keyif aldım. Hele bir de çıkış bitince, o manzarayı görmek için buna değer diyeceksiniz. Vatikan Bahçeleri'nin tasarımına mutlaka dikkat edin. Ayrıca 360 derece Roma ayaklarınızın altında olacak. İniş ise problemsiz geçiyor. Yine yarı yolda mola verip sonra en aşağı inebilirsiniz.

St.Pietro'nun bahçesinde biraz daha gezindikten sonra Vatikan Müzesi'ni ziyaret edebilirsiniz. Yine her tarafın altınlarla kaplı olduğu, Hiristiyanlık ve tarihine dair birçok eserin bulunduğu bir müze. Burayı da gezdikten sonra Vatikan turumuz bitmiş oluyor. Bütün bunları yapmanız en iyi ihtimalle 3 saat, ortalama 4 saatinizi alacaktır. Dinlenmeyi hak ettiniz.

Vatikan'ın ihtişamlı ortamından çıktıktan sonra, sırada, Castel Sant'Angelo var. Haritada farketmenizin çok kolay olduğu, şehir turu yaparken de gördüğünüz bu silindirik bina, ilk zamanlarda(M.S 2.yy civarında) Roma İmparatoru Hadrian ve ailesinin mozolesi olarak yaptırılmış ancak daha sonra(M.S 4.yy civarından sonra) uzun yıllar kale ve bir süre de hapishane olarak kullanılmış. Kalenin tepesine bir melek indiği rivayetlerinden sonra, adı Castel Sant'Angelo olarak değiştirildiği söyleniyor. İçinde Rafael'in yaptığı bir melek heykeli mevcut. Aynı zamanda bu kalenin tam önündeki Roma'nın tek araç trafiğine kapalı köprüsü Ponte Sant'Angelo'daki heykeller de öncelerinde Rafael tarafından yapılmış heykellerle dolu imiş. Daha sonra heykeller Bernini'ye zamanın Papa'sı tarafından yeniden yaptırılmış. Kalenin içindeki kafede bir kahve molası vermenizi tavsye ederim. Özellikle dışarıda surlar arasından Ponte Sant'Angelo'yu izleyerek kahvenizi yudumlamanız keyifli ve dinlendirici olacaktır.

Bu iki yeri gezdikten sonra öğle aranızı yapıp, günün ikinci yarısına başlayabilriz. Dünyanın en önemli sanat galerilerinden biri olan, Villa Borghese bölgesinde bulunan Galleria Borghese'a gitme zamanı geldi. Giriş için rezervasyon gerekebilir. Lütfen http://www.galleriaborghese.it/info-en.htm adresinden rezervasyon durumunu kontrol ediniz. Ben rezervasyon yapmadan girebildim ancak yoğunluğa göre izin vermeyebiliyorlarmış. Müzenin içinde hiç bir eser olmasa bile sizi etkileyen bir yönü var. Öyle güzel tasarlanmış ki, sadece tavan ve duvar işlemeleri bile gezip görmeye değer. İçindeki eserlerin değerini ve güzelliğini anlatmama gerek yok; gidince göreceksiniz. Bernini, Canova, Raphael, Caravaggio ve daha birçok sanatçının heykel ve resimlerini ziyaret etmenizi şiddetle tavsiye ediyorum. Müzenin, Roma'da Collesium dışındaki tüm müzeler gibi Pazartesi kapalı olduğunu hatırlatmakta fayda var.Müzenin bulunduğu dev park bölgesinin (Villa Borghese) içinde gezinti yapabilir, sürmesi biraz zor olan iki kişilik komik bisikletlerden kiralayaark biraz gezinebilirsiniz. Aynı zamanda burda National Geographic sponsorluğunda kurulmuş bir hayvanat bahçesi var ve oldukça keyifli bir yer. Girecekseniz mutlaka bikaç € daha fazla ödeyip sürüngen evine de girin. Burada geçek timsahlara kafes olmadan (yukarından) bikaç metre yaklaşmak mümkün. Villa Borghese'nin diğer kısmında ise Roma Modern Sanatlar Müzesi var. Buraya da vaktiniz kalırsa girebilirsiniz. Modern Sanatlara meraklı olan ben, daha çok ilgimi çeken video ve görsel işlerin çok az olmasından dolayı müzeyi çok tutmadım ama günümüz sanatçılarının dev resimleri ve heykelleri de eskiler kadar etkiliyor insanı.
Buraya gelmek ve gezmek de en az 3 saatinizi alacaktır. Yani son günün mesaisi de bitti :)

Floransa biletlerinizi bir kez daha kontrol edin. yarın Floransa'ya gidiyoruz.

20 yorum:

Adsız dedi ki...

"Burdan Basilica'ya geçişi bulun ve orayı da ziyaret edin." denmiş ama ben aradım taradım, ayrı iki yer bulamadım. Sorduğum da, "St. Pietro Kilisesi ile Bazilika zaten aynı yer" dediler. Zaten bu yere giriş için de herhangi bir para ödemem gerekmedi.

Ongun dedi ki...

Erdinç Bey, Manastıra giriş ucretsiz. Ancak manastırın içinde ayrıca bir kez daha "basilica" yazan bir bölüm de var..Yazıda onu demek istiyorum. Burada eski papaların kıyafetleri, haçları vs var.. Roma Pass geçmiyor ve giriş ücretli 6€.. Sanırım oraya girmediniz. Bu ve diğer yorumlarınız için çok teşekkürler..

Adsız dedi ki...

Rica ederim Ongun Bey, böylesi kullanışlı bir rehber hazırladığınız için asıl ben teşekkür ederim.

Bahsettiğiniz bölümü sanırım es geçtim, şimdi düşününce neresi olabileceği az çok gözümde canlanıyor. Gerçi içerinin mimarisi ve kubbeye yaptığım tırmanış fazlasıyla yetti de arttı bile :)

Adsız dedi ki...

ben kisaca bu sayfa icin tesekkur etmek istedim..
ben yarin romaya gidiyorum ve 3 gun kalicam, ve de su koca internetteki enguzel roma gezi rehberi bu sayfa bence..
tekrar tesekkur.. bu arada tam anlattiginiz gibi gezicem, gun gun yer yer :)

mehtap dedi ki...

İnternette karşılaştığım en bilgilendirici rehber. 2 gün sonra 3 gece roma, 2 gece Floransa olmak üzere İtalya ya gidiyorum, turla gitmediğim için bilgileriniz çok işime yarayacak.şimdiden teşekkürler....

Ongun dedi ki...

Çok teşekkürler Umarım faydali olmuştur. Selamlar, Ongun

Adsız dedi ki...

Merhaba,
Gerçekten çok ince hazırlamışsınız ...
Ben eşim ve 1 yaşındaki kızımla 30 mayıs 5 haziranda romaya gideceğiz İnşallah ...
Tavsiyelerden faydalanacağım , tabi kızım ile uyabilirsek...
Birşey sormak istedim, 2 haziran tatilinde orada olacağız , acaba o gün bebekle ne yapabiliriz?

Ongun dedi ki...

Çok teşekkürler...Gerçekten bebekle ne yapılır hiç düşünmemiştim çocugum olmadığı için ama bence en iyi hayvanat bahçesi gezilir..:) NatGeo Sponsorluğunda güzel bir yer..Selamlar, İyi tatiller..

Ongun Tan
roma.gezirehber.in Editörü

Ahmet dedi ki...

Ongun Bey Merhaba;

Bu ay 5 gecelik Roma seyahatim olacak.
Siena veya Napoli'ye bir günlük kaçamak yapmak istesem öneriniz ne olur ?
Geceleme yapmadan gidip gelmek çok mu yorucu olur?
Hangi ulaşım yolunu seçmeliyim ?

Umarım Çok fazla sormamışımdır :)
Sevgilerimle,

Ongun dedi ki...

Ahmet Bey,
Bence 1 günlük kaçamak yapılabilir Napoli'ye. Yol çok uzun değil hızlı trenle giderseniz. Hem Pompei gibi ilginç bir yeri görme fırsatınız olur. Hem 5 gün Roma'ya fazla gelebilir:) Bence gidin derim.İyi Tatiller
Ongun Tan
roma.gezirehber.in Editörü

nihal dedi ki...

hazırladığınız rehber gerçekten çok güzel. okurken tekrar gitmiş gibi oldum :)
sadece eklemek istediğim, bayanlar vatikana girerken kıyafetleri kollar dirseklere kadar, bacaklar dizlere kadar kapalı olmalı. yani askılı bluz yada şort ve mini etekle içeri almıyorlar. yada yanınızda şal varsa sorun olmaz.omuzları ve kolları örtebilirsiniz. ben askılı olmayan kolsuz bir bluzla içeri giremedim, almadılar :)

Adsız dedi ki...

Merhaba, rehber için teşekkürler. Benim sormak istediğim roma pass ile borghese müzesine girebileceğimizi belirtmişsiniz ancak rezervasyon yaptırılması gerektiği de hatırlatılmış. Online rezervasyon için para ödemeniz gerekiyor ve bu durumda roma pass avantajını kullanamıyorsunuz. Öneriniz nedir?

Adsız dedi ki...

Gallery Borghese girişi 13,5 €. Roma Pass ile giirş yapılabiliyor; ama Roma Pass'i öneden kullandıysanız 10,5 € ödeyip girebiliyorsunuz. Mart ayında çok fazla yoğunluk olmamasına rağmen biz rezervasyon yaptırdık; giriş sattleri ise 13:00, 15:00, 17:00 ve 19:00 olarak belirlenmiş. eğer bir sanat tutkunu değilseniz çok da gerekli bir gezi değil derim ben :) Nur

Unknown dedi ki...

Vattikan için sabah 9:30'da sıradaydık ve müzesiyle birlikte cupola'ya çıkmamız öğlen 2'yi buldu. Özellikle cupola çok yorucu ve çok terledik. Manzara muhteşem ama rüzgardan tam bakamadık. Mutlaka kapşonlu ince bir hırka alınmalı yaz bile olsa. Asansörlü çıkış 7euroydu. Müze girişi ise 15 euro. Biz Villa Borghese'i 2. gün yaptığımız için otele gidip biraz dinlendik enerjimizi çok aldı cupola çıkışı. Antremanlı değilseniz kesinlikle çıkmayın bence.

Unknown dedi ki...

Galeria Borghese ise mutlaka ama mutlaka görülmeli. Avrupa da bir çok müze gördüm en güzel eserlerin çoğu burdaydı. Bernini'ye bir kez daha hayran olmamak elde değil. Biz rezervasyonsuz girdik akşam üstü satiydi. Bu rehberde bence bir tek buraya gidiş eksik kalmış. Biz epey bir dolaşıp yürüdük. Daha kolay bir yolu vardı sanırım. Elimde Dost kitap evinin Roma Cartonville Rehberi olmasaydı kesin kaybolurduk. Bu rehber sokak sokak bölgeler halinde heryeri gösteriyor. Biz çok kullandık. Hayvanat bahçesi kapalıydı donuşte ama çok guzel görünüyordu içimde kaldı.

MEHTAP EKINCI dedi ki...

VATIKAN Biletlerini online nasıl alabilrim, http://biglietteriamusei.vatican.va/musei/tickets/do?action=booking sitesinde bir sürü opsiyon var, hangisi şeçmeliyim bilemedim. kullanan oldumu için online bilet alımını ?

Adsız dedi ki...

Vatikan a gidecekler kesinlikle yol boyunca sizi durdurup rehberlik hizmeti ile fast track bilet teklif eden kişilere kanmayın, oldukça gereksiz bir şekilde para kaptırmış olursunuz.

Unknown dedi ki...

Ongun bey merhaba, böyle bir rehber hazırladığınjz için çok teşekkürler. Cuma günü italya ya yola çıkıyoruz 9 gün, roma, floransa, pisa, sienna, venedik, milano olmak üzere. İlk 4 günüm sizin sayenizde bizi yormadan planlandı bile. Size birşey danışmak isterim. Biz roma-floransa ve diğerleri için hızlı treni kullanacağız ama erken rezervasyondan haberimiz yoktu ve malesef sona kaldı, sizce şimdi trenitalia dan biletlerimizi almakla gidip oradan almak arasında fark var mı? Birde floransa dan venedik e tekneyle geçelim diyoruz, bunu da internetten değil direk gidip yapmak bize birşey kaybettirir mi? Belki merak edenlerde vardır, cevabınız bizler için güzel olur. Teşekkürler

Adsız dedi ki...

harika bir rehber olmuş. teşekkürler.benim sormak istediğim birşey var. 3 günlük roma turunda iki kişi yaklaşık ne kadar harcamamaız olur acaba?

Faruk Gencer dedi ki...

Merhaba Vatikan Müzesi online bilet için tavsiye edebileceğiniz bir site var mı? http://www.ferhatgokce.com/vatikan-muzesi-bilet-turleri/ bu adreste getyourguide var ama sizin görüşünüz & öneriniz nedir? Şimdiden teşekkür ederim.