4.Gün - Floransa

Floransa adeta bir maket şehir. Küçücük, dar sokakları ve restore edilmiş, tertemiz eski tip evleri ilk göze çarpan “şirinlikler”. Yaklaşık 400.000 nüfuslu küçük Floransa’ya Roma Termini İstasyonundan hızlı tren kullanarak yaklaşık 1,5 saatte, yavaş tren ile de yaklaşık 3 saatte gitmeniz mümkün. Günübirlik bir tur olarak düşündüğüm için ben size hızlı trenle seyahat etmenizi öneriyorum. Bilet fiyatları gidiş-dönüş 50€ civarında ve nerdeyse her saatte kalkan bir tren bulmanız mümkün. Gidiş biletinizi Floransa SMN İstasyonuna aldığınızı ve dönüşü de bu istasyondan yapacağınızı kontrol edin. Floransa’da bulunan diğer istasyon şehrin dışına denk geliyor. SMN ise oldukça merkezi.
Santa Maria Novella
SMN İstasyonunda iner inmez bir harita edinin. Tourism Info, İstasyon’da var. Harita 1€. SMN açılımı, istasyonun hemen yanıbaşındaki, Floransa’nın en büyük kiliselerinden birinden, Santa Maria Novella’dan geliyor. İstasyondan çıkar çıkmaz burayı ziyaret edebilirsiniz. İçine girmenin paralı olduğu nadir kiliselerden. Yaklaşık 5€.

Buradan sonra görmeniz gereken yer Duomo Meydanı. Burdaki dev katedrali Doumagörmeden Floransa’dan ayrılmanız zaten çok zor. Sokak aralarından da devamlı görünüyor :) Buranın içini gezmek ve tepesine çıkmak için en az 1 saatinizi ayırmanız gerekiyor. Tepeden Floransa’ya bakmak için bu çıkışı yapmaya değer.

Duomo Meydanındaki cafelerden birinde soluklandıktan sonra, Michelangelo’nun en ünlü eseri ve “Bu eseri gördükten sonra diğer heykel eserlerini görmeye gerek kalmıyor” gibi yorumlarla anılan David’i görme zamanı. David’in ellerinde, ayak ve vücudundaki detayların olağanüstülüğü, yakından bakıldığında hemen anlaşılıyor. Bu eser ve onlarca eser daha “Accademia di Belle Arti Firenze”(Floransa Güzel Sanatlar Akademisi) müzesinde görülmeye değer. Burada harcayacağınız yaklaşık 1 saatten sonra, dünyaca ünlü, dünyanın da en eski sanat müzelerinden olan, Palazzo degli Uffizi’deki dev Uffuzi Galerisi'ne gitmelisiniz. Raphael, Michelangelo, Botticelli, Caravaggio gibi birçok ünlü sanatçının onlarca eserini burda görebilirsiniz. Ana holde gezerken, yukarıdaki portrelerde Osmanlı Padişahlarını görmek de size ilginç gelebilir. Müze çok büyük olduğundan, gezmesi, gezme hızınıza bağlı olarak, 3 gün bile sürebilir:) Bir sanat uzmanı olmadığım için, eserleri biraz daha hızlı gezerek yaklaşık 2 saatimi burda geçirdim.
David
Bir yemek molasından sonra Piazza della Signoria’ye gitme zamanı. Bu meydanda birçok heykel göreceksiniz. Az önce gerçeğini gördüğünüz David’in bir kopyası ile beraber “Rape of Sabine woman” kopyası, “Perseus With the Head of Medusa” bronz eseri ve birçok eserin gerçeği ya da kopyalarını görebileceğiniz bir meydan. Bu meydandaki eserlerle ilgili detaylı bilgi edinmeniz, eserleri görürken size daha keyif verebilir.

Buradan sonra, Floransa’nın en keyifli yerine, şehri ikiye bölen Arno Nehri’nin üstündeki birçok köprüden biri olan Ponte Vecchio’ya (“Eski Köprü”) gidin. Bu meydana çok yakın olan bu köprünün en büyük özelliği üstündeki evler! Ponte VecchioGerçekten oldukça orjinal bir eser olan bu köprü boyunca, mücevherciler, değerli sanat eserleri satan dükkanlar ve hediyelik eşyacıları görebilirsiniz. Üstünden geçerek şehrin diğer tarafına geçtiğinizde birçok şarap dükkanı göreceksiniz. Toscana bölgesinin başkenti Floransa’dan birkaç Toscana şarabı almak fena fikir değil. Ponte Vecchio’ya çok yakın olan Bilim Tarihi Müzesini kalan zamanınızda ziyaret edebilirsiniz. Çarşı ve şarap dükkanlarını gezmek de Floransa’da oldukça keyifli.

11 yorum:

Adsız dedi ki...

Santa Maria Novella'ya giriş 2.5 Euro (Temmuz 2008)

Ayrıca yoğun yaz aylarında “Accademia di Belle Arti Firenze” ve/veya Uffizi Galerisi'ne gitmeye niyetliyseniz muhakkak en az bir hafta önceden randevu alın. Aksi taktirde sıcağın altında en az bir saat beklemeye razı olmasınız.

Adsız dedi ki...

Floransa'ya hızlı tren ücreti olarak da gidiş-dönüş 76 Euro ödemek durumunda kaldım (10 Temmuz 2008 tarihinde)

Unknown dedi ki...

Gidiş Tarihi:06-11.12.2008
ETS turun floransa gezisi adam başı 80.-EU idi.(otobüs ile gidiş+rehberlik)
Termini'den tren ile gidince fiyatlar ise;
Normal tren kişi başı gidiş-dönüş(3,5 saat sürüyor):35.-EU
Hızlı tren kişi başı gidiş-dönüş(1,5 saat sürüyor):76.-EU

Hızlı tren ile gitmek isteniyorsa tura katılmak daha mantıklı.Çünkü rehberlik hizmeti de alıyorsunuz ve fiyat nerdeyse aynı.
Biz normal tren ile gittik.Aldığınız bilet 3 ay süre ile geçerli.Trene binmeden önce istasyondaki sarı küçük makinalardan üzerine tarih yazdırıyorsunuz.Bilette koltuk numarası yok.İstediğiniz yere oturuyorsunuz.Şaşırmayın.
Ayrıca Firenze SMN istasyonunu takip etmenize gerek yok.Floransaki zaten son durak.Firenze SMN Termini gibi bir yer.Floransanın ana istasyonu.

mehmet

Erdinc dedi ki...

Merhabalar, öncelikle tebrik ederim güzel calisma olmus.Bir Erdinc diye daha arkadas varmis :) selamlar..
Ben de Romaya gidicem 3 günlügüne faydali olucak.
Floransa'ya gidenler icin.Muhakkak Basilica of Santa Croce'yu görsünler.Michalengelo, Dante ve bircok kisinin mezari bulunmakta.Ayrica en önemlisi Piti Sarayi.Icersinde bircok galeri ve muhtesem boboli bahcesi bulunuyor.Uffiziden cikip Vecchio köprüsünden karsiya geip devam edin görüceksiniz...

Ongun dedi ki...

Katkılarınız için çok teşekkürler Erdinç Bey. İyi tatiller. Dönüşte Roma yorumlarınızı da beklerim. Ongun

Erdinc dedi ki...

Mükemmel bir Roma gezisi gecti.
Burasi (4.gün icin ) yorumum Floransaya gittigim icin daha önce, tek günümü Napoli (pompei) icin harcadim.Romadan saat 5 civari 10 euroya Napoliye (Re tren ile) gidebiliyorsunuz.ordanda 2 euro ile Pompei.Tabii vezüv eteklerindeki bu yeri bilenler icin mutlaka gezilesi bir yer.aksaminda 4 gibi geri dönebilirsiniz.benden tavsiye....

KübraS dedi ki...

Floransa'da kalacak yer için Hostel Archi Rossi'yi tavsiye ederim. Tren istasyonuna çok yakın. Hostel kısmı gençler, öğrenciler için çok uygun. Deluxe odalar da var. Gayet uygun fiyatlı ve konforlu. Hostel etrafında yemek yenebilecek yerler var ve diğer gezi yerlerindekilere kıyasla fiyatları daha iyi.

Yemek olarak Toscana usulü dana gulaş yemenizi öneririm.

Muhammed dedi ki...

Hocam ben romadan floransaya tren biletini internetten aldım bana barkodlu yer numaraları belli bir mail yolladılar bunu da tren istasyonunda makinalara okutmam gerekiyor mu?

Adsız dedi ki...

Merhabalar. Bugün Roma'dan Floransa'ya yolculuk yaptım. Kaldığım yer Paggio Mirteto'daydı ve hostum (Couchsurfing)daha ucuza ulaşmak istiyorsam Tiburtina-Orte (ki ben ara istasyonda olduğum için yarı yoldan bindim trene), Orte-Floransa hattından ulaşabileceğimi söyledi. daha önceki deneyimimden bildiğim üzre, Paggio Mirteto-Orte arasına bilet almadım, sadece Orte-Floransa arasını ödedim ki bu da 16 Euroya denk geliyor. tabi yol da uzun sürmedi değil ama zaten Floransa'ya toplamda 4 gün ayırdığım ve kendime dinlenmek için bir gün verdiğimden benim için sorun değildi. Roma-Orte 1 veya 1buçuk saat, Orte-Floransa da 2buçuk saat. Zaman sıkıntı değil, para sıkıntı diyenlere alternatif olsun (:

Mustafa Alperen Tunç dedi ki...

Merhabalar öncelikle bu harika rehber için çok teşekkür ediyorum,gezimde büyük fayda sağladı.Ben Roma'da 4 gün kaldım.5.gün Napoli'ye gidiş-geliş yaptım.Ben de birkaç şey eklemek istiyorum.Öncelikle RomaPass 36€ olmuş.RomaPass in Vatikan'da geçmediğini düşünürsek şehir içerisinde benim girdiğim ücretli tek mekan Kolezyum.Kolezyum-Roman Forum-Palatino paket halinde 12€ ya satılıyor.Zaten Kolezyumdan çıkarken direkt Roman forum'a girmiş oluyorsunuz.Villa Borghese'ye girmedim o yüzden fiyatlarını bilmiyorum.Ayrıca şehir içinde metro tek yön 1,5€.Aldığınız bilet tek sefer geçerli ve aldıktan sonra 100 dk ya kadar kullanabilirsiniz.Günlük metro bileti ise 6€.Ben RomaPass almadım bu yüzden.Şahsi fikrim Roma'yı yürüyyerek gezin.Şehrin sokaklarında turlamak çok zevkli.Eğer yürümeyi deert etmiyorsanız zaten metro yada otobüs kullanmayacaksınız.Ben bir tek otelime geri dönerken metro kullandım.Ayrıca Roma'da otobüslerde bilet kontrolü için bir personel yok,şehrin insanları çoğu zaman biletini okutmadan biniyorlar ama ben cesaret edemedim.siz yine de adam gibi biletinizi alın :).Onun dışında Vatikan bambaşka bir yer.Basilica'ya giriş ücretsiz ancak kubbeye çıkmak isterseniz iki seçeneğiniz var.Ya 5€ verip 551 basamak çıkarsınız,ya da 7€ verip önce asansörle biraz yol alıp sonrasında 300 civarı basamak çıkarsnız.Vatikanda görmeniz gereken başka bir mekan ise Vatikan Müzesi.Sistine Şapeli'nin de içinde bulunduğu mekana giriş 16 €.Basilica ve Vatikan müzesi için farklı günleri tercih edin çünkü çok fazla sıra oluyor.Müze yazın 9,30 da açılıyor,basilica ise 8,30 da.

Unknown dedi ki...

Floransa'da belirtilen yerler arasındaki ulaşımı yürüyerek sağlamak mı kolay, yoksa otobüs vs? Şimdiden teşekkürler.