Yeme – İçme

Elbette Pizza ve Makarna yiyip, Şarap ve Kahve içeceksiniz :) Üstüne, nefis tatlılar ve mutlaka Roma dondurması.. Termini bölgesinde kalıyorsanız, ki en merkezi noktası bura olduğu için büyük ihtimalle burda kalıyorsunuzdur, etrafta sokaklarda birçok Pizzaria göreceksiniz. Fiyat olarak birbirlerine çok yakın yerler. Hatta Roma’yı İstanbul’dan ayıran bence en önemli özellik en turistik ve lüks denilen yerindeki menü ile en standart yerdeki yer arasında uçurum olmaması. Evet fark var ama yaklaşık 7€ olan bir pizza lüks bi yerde yaklaşık 12€. Yani çok da abartı bir fark yok. Girişteki menülerden ne yiyebileceğinize ve fiyatlara bakabilirsiniz. Bazen turist menüleri çok güzel olabiliyor. Termini bölgesi dışında Via Nationale'i kesen sokaklarda, Campo De Fiori'de ve Piazza Navona'da da birçok yere rastlamak mümkün. Trastevere denen şehrin en lüks bölgesinde de yemek yiyebilirsiniz. Ancak ben, şahsen, gezmeme rağmen, Trastevere'nin şehrin diğer kısımlarından ne gibi farkı olduğunu tam anlayamadım. Burası gece hayatı ile de ünlüymüş ama birçok modası geçmiş tarz bar'dan başka pek bir şey olduğunu söyleyemem.

Pizzaları ince hamur, amerikalıların yaptığı gibi karman çorman yerleştirilmiş malzemelerden çok minimalist, özenli hazırlanmış ve kıtır kıtır. Ben bayıldım. Ancak Türkiye’den bir kaç arkadaşımın sevmediğini duydum. Zevkler ve renkler tartışılmaz ama epey şaşırdım bunu beğenmemelerine.

Makarna için özellikle Termini bölgesinde Via Amadeo’daki Pastarito’yu tavsiye ediyorum. İstediğiniz şekilde makarnayı seçip, üstüne hangi sosu alacağınızı da belirleyip, nefis bir porsiyon makarna yiyebilirsiniz. Genelde menülerdeki makarnalar standart olduğu için burda insan kendini daha özgür hissediyor.

Şarap olarak Toscana bölgesinin üzümlerini (Chianti en ünlü) deneyebileceğiniz gibi, Türkiye'de nispeten pahalı fiyatlara bulabileceğiniz Merlot , Cabernot Sauvignon şarapları çok iyi fiyata içebilirsiniz. Hatta çok şarap üstadı değilseniz, direk ev şarabı alın.(Vino de Casa) Yaklaşık yarım litresini 3-5€ gibi makul bir fiyata içebileceğiniz bu şaraplar %80 olasılıkla kolay içimli ve güzel şaraplar çıkıyor. Şansınıza o gün restorenda hangi üzümden varsa ondan geliyor.

Yeme içme yerleri genelde saat 3 ile yaklaşık 7 arası kapalı. Bundan dolayı yemeğinizi 2 bucuğa kadar yediniz yediniz, yoksa 7'ye kadar beklersiniz. Ya da ayak üstü bazı yerler (gastronomia;bizdeki büfe tarzı) ya da fast-food mekanları bu vakitlerde de açık oluyor. Tavsiye etmesem de buralardan geçiştirebilirsiniz.

Şarap ve kahveye meraklı İtalya’da bol bol kahve içmeyi de unutmayın. Özellikle Cappucino’ları nerde içerseniz için inanılmaz güzel köpüklü ve aromalı oluyor. Espresso için sadece Café demeniz yeterli. Cafelerdeki menülerde görünce şaşırmayın; Tavola ve Banco şeklinde iki fiyat göreceksiniz. Bunların birisi otup içerseniz istenen ücret(Tavalo) diğeri ise Barda içer gibi ayakta hemen hızlıca bir kahve atıp devam etmek üzere olan ücret(banco). Miktarlarda herhangi bir değişiklik yok. Tavola yaklaşık %50 daha pahalı ama verip dinlenmeye değer.

Dondurmacıları Roma'nın birçok noktasında göreceksiniz..Bunların en ünlüsü Blue Ice! Campo de Fiori'de, Trastevere'de Piazza S.Maria'da, Piazza Farnessa'da ve daha birçok noktada Blue Ice şubelerini bulabilirsiniz. İnanılmaz çeşitleri ve enfes tadı ile Roma dondurmasını yaz, kış demeden keyifle yiyebilirsiniz.

Roma'da, dışarda gezerken gördüğünüz bütün çeşmelerden su içilebiliyor. Ondan bir şişe su alıp, tüm tatili onu yeniden doldurarak geçirebilirsiniz.

22 yorum:

Adsız dedi ki...

Montelpucino şarapları (yarı tatlı -toscana), beyaz şaraplardan da tatlı sicilia şarabı iyidir.

Unknown dedi ki...

Gidiş tarihi:06-11.12.2008

Dondurmada tek tercihim:Blue Ice'dan kavunlu dondurma..Yemeden dönmeyin.
En küçük 2.-EU'luk külah yada kablar var.Ama o kadar bol koyuyorlar ki bazen bitiremiyorsunuz.
Yemek için Pantehon civarındaki ara sokaklardaki restaurantlar hem fiyat hemde ortam açısından benim hoşuma gitti.Pizzamızı yedik(6.-EU), sofra şarabımızı(house wine-4.-EU/0,5lt)içtik.

Adsız dedi ki...

Merhaba, İtalyaya mayıs ayında eşimle gitmeyi planlıyoruz ve bütçe olarak önümüzü görebilmek çok önemli. diğer bölümlerden bütçeler ile ilgili oldukça fikir edindim çok teşekkür ederiz bunun için yazan herkese. Yalnız, yemek de onemli bir kaynak gerektirdiği için yeme-içmeye ne kadar bütçe ayırmamız gerektiğiyle ilgili fikir verebilen olursa çok sevinirim.
Not: Belki mayıs ayında İtalya nasıl olur ile ilgili de bilgi vermek isteyen olur!!!

Teşekkürler, güliz

Ongun dedi ki...

Merhabalar, yazıda da bir miktar bahsettiğim gibi makul yerlerde pizza ve makarnaları 6€ - 12€ arasında yiyebilirsiniz. Şaraplar da Türkiye'ye göre oldukça ucuz, özellikle ev şarabı tarzında o restorana özgü vino de casa'nin yarım litresini 3€ - 5€ seviyelerinde içmebilirsiniz. Fastfood zincirleri yaklaşık Türkiye fiyatında.Büfe tarzında yerlerde de dilim pizza ve sandviçler var ancak lezzeti tartışılır. Eğer elde hızlı ve ekonomik birşey yemek istiyorsanız o büfeler yerine dilim pizza satan dükkanlardan almanızı tavsiye ederim. Bizim kır pidesi tarzında ve büfelere göre nispeten daha lezzetli.Nihai tavsiyem: tatile çıkıyorsunuz;bırakın burda bütçenizi sıkın, tatilde gönlünüzce harcayın:) Selamlar, İyi Tatiller..
Ongun Tan
roma.geziRehber.in Editörü

Canan Çimen dedi ki...

Merhaba,
Öncelikle blogunuzda verdiğiniz faydalı bilgilerden dolayı teşekkğr etmek isterim. Sürekli münferit seyahat etmekten holanan biri olarak blogunuzdan aldığım bilgilerden oldukça faydalandım.
Gezi sırasında çok beğendiğim bir pizzacı hakkında diğer seyahat edeceklerin faydalanabilmesi adına bilgi vermek istedim. Trastevere bölgesinde dar sokaklarda bulunan tüm yemekleri oldukça lezzetli ve hesaplı bir pizzacı il duca...www.ilducaintrastevere.com...Kesinlikle herkese öneririm. Trastevere bölgesine metro olmadığından ulaşımı biraz sıkıntılı. Yalnızca otobüs ile gidilebiliyor.
Ek olarak Termini istasyonuna yakın olarak Filippo Turatti caddesi üzerinde Ariston otel de konakladık. Fiyatına göre oldukça iyi bir oteldi. Ekstra bir lüks beklentisi olmayanlar için oldukça temiz ve büyük bir otel. Herkese şimdiden keyifli seyahatler,

Ongun dedi ki...

Faydalı paylaşımınız için çok teşekkürler Canan Hanım..
Ongun Tan
roma.gezirehber.in Editörü

Adsız dedi ki...

ağustos sonunda italya'ya eşimle gidiyoruz... şu ana kadar en değerli bilgileri buradan aldım.. çok teşekkür ederim..

erkunt dedi ki...

Rehber gúzel ve ozenli hzirlanmis. 12 Ocakta Romaya ucuyoruz. Hemen Termini istasyonunun yakininda bir otele 4 gun icin reyervasyonumuzu yaptirdik bile...isimize yarayacak tum bilgiler icin simdiden tesekkurler...

Hakan Tarhan dedi ki...

Çok güzel bir site gercekten. 15 Ocak'ta bende eşimle Roma'ya gideceğiz. Gezi planımız bu site sayesinde hazır bile. Teşekkürler.

Anıl.. dedi ki...

O kaddar roma tecrübesine rağmen kazığı yedim gene navona'da. Gerçi ilk defa gelenler vardı yanımda yoksa valla yemem orada birşey. %14servis geçirdiler ulen boğaz olsa tamam da taş meydan abartmayın. ara sokaklara bakının harika mekanlar var. Bir daha meydanda yemek mi? Aslaa. Yıllardır aynı yere giderim. Venedik meydanında sırtınızı emmanualeye verin sağa bayır çıkar. Bayır yukarda sağa doğru dönmeden solda bir restaurant var. süperr İtalya'ya ait ne varsa var orada.

d.faydacı dedi ki...

Geçtiğimiz hafta sonu roma daydık ve sizin rehberinizle planımızı hazırladık .çok güzel bir seyahata oldu bizim için. yemek açısından bizim de önerilerimiz olacak paylaşmak istedim.PastaritO PizzaritO isimli bir yerde yedik bir akşam.spagettileri gerçekten çok güzeldi.bir porsiyonla iki kişi çok rahat doyar ve soslar gerçekten güzel.sadece açık şarapları biraz değişik gazlı şarap diyorlar 1/4 lt si 2,40 euro.bir şubesi terminiye yakın kesinlikle tavsiye ederiz.fiyatları da makul 6-12 euro arası.ayak üstü atıştırmalık yerlerde de fiyatlar çok uygun. ve dondurma gerçekten bir harika...
üstü açık otobüslerin bir günlük kişi başı ücreti 15 euro, 24 saatlik isterseniz 20 euro ve kolezyum da rehber isterseniz roma forum da dahil 2 saatlik tur kişi başı 10 euro bilginiz olsun.şarap almak istiyorsanız da marketlerin fiyatları çok uygun ve her türlü içecek yiyecek hatta bazı büyük marketlerde pizza bile var. tek tavsiyem imkanınız varsa hafta sonuna denk getirmemeye çalışın seyahatinizi çok kalabalık. özellikle vatikan pazar günü inanılmazdı.ve merdivenlerin tam karşısındaki o sokak.pahalı mağazaların olduğu o sokak tek bayıldığım mağaza sona doğru disney in mağazasıydı.süperdi eşim yanımda olmasaydı kızıma o kadar çok şey alabilirdim ki :))) son olarak şansımıza hava mükemmeldi hafta sonu,tam rpma havası :)))

Adsız dedi ki...

İşin en sıkıntılı kısmı bu yemek içmek meselesi.Roma çok pahalı bir kent.Merkezi yerlerde değil de biraz sota yerleri tercih ederseniz daha makul fiyatlarla yiyip içebilirsiniz.Kahvaltı kültürü yok bu şehirde.İğrenç kremalı poğça ve börekleri var çoğunlukla.Ya da sandviç arası ne idüğü belirsiz yiyecekler.Çay isterseniz özellikle belirtin ingiliz kahvaltı çayı diye.Yoksa çay niyetine içeceğiniz şey bol bol sövmenize neden olabilir :)) Salak bir salata bile 8-10 Euro dan başlıyor.Pizzaların alt fiyatı 10 Euro.Üst fiyatı ise sınırsız dersem elbette abartmış olurum ama anlayın işte :)) Haaa dondurma ..işte o harika, bol bol yiyin ki karnınız fazla acıkmasın :)) sıcak su 1 euro,eğer soğuk yani dolaptan isterseniz 2 euro.Ben buna da sövmüştüm :)) Acaba 32 derecede sıcak su içen salağın Roma da işi olabilir mi diye :)Ama herşeye rağmen Roma mükemmel bir şehir.Paris'ten sonra başka şehir beni tatmin etmez demiştim.Abartmışım.Paris'i unuttum bilee :)) (Güven)

Unknown dedi ki...

Yemek konusunda ben hiç sıkıntı yaşamadım. Yemekleri çok lezzetli. Makarna çeşitlerinden, peynir çeşitlerine kadar sanki yıllardır orada yaşıyormuşçasına rahat yedim. Yazıda çeşme sularından bahsetmişler. Bu doğru. Gördüğünüz her çeşmeden su içebilirsiniz. Zaten bulabileceğiniz normal su sadece burada var. Marketlerde su aramayın. Çok nadir yerlerde var. Water dediğinizde size sodadan daha hafif bir içecek veriveriyorlar. Bu yüzden bir markete girdiğinizde non gazato demeniz yeterli normal su için. Ama yok cevabını buradan duyuyor gibiyim. eğer farklı lezzetleri tatmaktan hoşlanmayan bir kişiyseniz tom ve jerry de gördüğümüz delikli peynirleri almamanızı öneririm. tadı güzel olsa da kokusu hoşunuza gitmeyebilir.

Adsız dedi ki...

bende yemekle ilgili bir kaç öneri paylaşmak istiyorum: Navona meydanı yakınlarındaki Navona Notte, uygun fiyat ve güleryüzlü servis. margarita pizza için 5,5 € ve cola için 2,5 € ödedik. Fiori meydanındaki Baffetto 2'nin pizzaları ise daha güzeldi, margarita 5 €, 4 peynirli ve sebzeli pizza çeşitleri ise 7 €, cola yine 2,5 €. Pantheon civarındaki Dakote Cafe'de spagetti için 5 € ödedik. Pantheon'un tam karşısındaki Universal cafedeki kahveler için 5'er € ödedik. Blue Ice'da dondurmalar 2€'dan, Giolitti ise 2,5 €'dan başlıyor. Giolitti ise bence daha lezzetli :) Nur

KübraS dedi ki...

Merhaba
İtalya'da et yemekleri çok lezzetli.

Pantheon’a çıkan sokaklarda bayağı yemek yenilebilecek yerler var. Bunlardan biri olan Ciro & Ciro da deniz mahsüllü makarna (haziran 2012de 8 euro) ve ızgara biftek + içecek (10 euro) yemenizi öneririm. Şarapları da çok güzel 0,5 lt kırmızı şarak 8 euro. Ayrıca tramisusu da çok güzel.

Gökçen dedi ki...

Merhabalar, bu rastladığım en faydalı gezi rehberi, emeğinize sağlık.
Bir sorum var. Biz ekimde cmt-pz-pzt olacak şekilde 3 günlüğüne romaya gidiyoruz. Tam gezimizi sizin sıraladığınız şekilde yapmaya karar vermiştikki,pzt kolesyum hariç tüm müzelerin kapalı olduğunu okuduk. Direk 3.gün ile 1.günün yerini değiştirsek yeterli/iyi olur mu? Başka önerileriniz var mı? Teşekkürler

Adsız dedi ki...

Merhaba, harika bir rehber olmuş, elinize sağlık, bu pazar yola çıkıcaz yazdıklarınızdan çok faydalandık. yediklerimizin içinde domuz ürünleri olup olmadığı beni çok tedirgin ediyor. bu konuda bilgi ve önerilerinizi rica ediyorum. Şimdiden teşekkürler.
Canan

Ongun dedi ki...

Merhabalar,
Aksi belirtilmedikce yediginiz pizzalardaki butun sosis, salam, sucuk vari seyler domuz olacaktir. Tercihinizi deniz urunlu pizzalardan ya da vejeteryan secimlerden kullanabilirsiniz. Ayrica McDonalds tarzi yerler dana eti kullanilir ancak Italya'ya gidip de McDonalds'da yemek biraz ayip olabilir:)) Belki Italya icin bir kacamak yapabilirsiniz. Pizzada Pepperoni gercekten lezzetlidir. Parma ham'i de kalitelisini yerseniz bizim Kayseri pastirmasi gibi keyif alabilirsiniz:) Daha once denemediyseniz denemenizi tavsiye ederim. Iyi Tatiller,
Ongun Tan
gezirehber.in Rehberler Serisi Editoru

Ongun dedi ki...

Gokcen Selam, Gunlerin yerini degistirmek bence yeterli olur. Muze olmasa bile merkez diye bahsettigim noktalarda yuruyus ya da turist otobusu gezisi yapabilirsiniz.
Bol keyifler, Iyi Tatiller,
Ongun Tan
gezirehber.in Rehberler Serisi Editoru

Unknown dedi ki...

Termini bölgesinde Via Amadeo’daki Pastarito gerçekten harikaydı. Bizim gozumuz doymadı 2 spagetti 1 rizotto söyledik yarısı kaldı. Hem fiyatıda bir çok yere göre çok uygun. Blua Ice'dan balys'li dondurma yedim çok güzeldi.

Adsız dedi ki...

merhabalar, çok harika bi gezi rehberi olmuş. yalnız bi sorum olacak. şehir merkezinde ucuz marketler var mı acaba? carrefeour gibi mesela?

Adsız dedi ki...

Merhaba çok faydalı bilgiler vermişsiniz teşekkür ederiz. Ben de bir hafta sonra gideceğim nasipse ama yemek konusunda çok tereddütlüyüm. Domuz ürünleri kullanmayanlar için alternatif var mıdır acaba?